Mi lesz a napelemek sorsa 2024-ben? Egy előrejelzés

lakossági napelem
Lakossági napelem

A napenergia hasznosítása a modern kor vívmányának tartja mindenki, de ez távolról sincs így. A legelső kísérleti jelleggel készült fotovoltaikus elemet Alexandre Edmond Becquerel készítette el 19 éves korában és tette ezt még 1839-ben. Ehhez képest, az első mai értelemben vett napelemet jóval később, 1883-ban épített meg Charles Fritts amerikai feltaláló. Bár ennek a szerkezetnek még megközelítőleg 1 %-os volt a hatásfoka, de működött. Az évtizedek ezt követően gyorsan teltek és a kezdetben csak kísérleti jellegű megoldásokból mára tömegtermékké váltak a napelemek.

Számos ország gazdasága nagyon bizakodó módon tekint erre a találmányra és a jövőbe nézve ettől várja az energiaigények hiányára való megoldást. A modern civilizáció jóformán teljes egészében az elektromos áramra alapozza a működését. Ennek hiányában minden megállna és összeomlás következne be. Ezt jobb lenne elkerülni. Magyarországon az utóbbi években igen kedvező elszámolási rendszert, az úgynevezett éves szaldót használták fel.

Ennek keretében, kedvezően lehetett visszahasználni a csúcsidőben termelt és a hálózatba betáplált plusz energiát. Ez viszont a tervezettek szerint 2024-ben megszűnik. A lakossági napelem igénylések száma tehát valószínűleg csökken az év során, jelezte az ST Solar. Azonban a Napenergia Plusz Program keretében elérhető új napelem pályázat és a napelemes rendszerek költségeinek várható csökkenése ellensúlyozhatja ezt a hatást. A pontos trendek nagymértékben függhetnek a piaci körülményektől és a kormányzati politikáktól.

Még nem tudni tehát, hogy pontosan mit hoz a következő év, de érdemes bizakodónak lenni és lehetőleg kihasználni azokat a kínálkozó lehetőségeket, amelyek esélyt kínálnak csökkenteni a villanyszámla költségeit. Ebben segíteni tud az ST Solar csapata. A tapasztalt szakemberek a tervezéstől a kivitelezésig mindent elvállalnak és megoldanak. Biztosított az ingyenes helyszíni felmérés, valamint előfizetésre sincs szükség. Csak a végeredmény után kell kiegyenlítened a számlát. Érdemes mielőbb belevágni a tervezésbe, aminek következtében akár végleg búcsút is mondhatsz a villanyszámláknak.