Tudnivalók a gluténmentes liszttel való sütésről

schaer.com
schaer.com

Akik nem szenvednek valamilyen betegségben, azok talán nem is tudják, hogy mit jelent a diétázás vagy lemondani valamiről, amit nagyon szeretnek, csak azért, mert a szervezetük nem tud megküzdeni vele. Hasonló cipőben járnak azok, akik lisztérzékenységben szenvednek, ugyanis a hagyományos lisztet, ami glutént tartalmaz, a szervezetük nem képes feldolgozni. Ma már gyakorlatilag minden ételféléhez lehet találni külön gluténmentes lisztet (forrás: schaer.com). Mindez pedig megkönnyíti azoknak az életét, akik gluténmentesen szeretnének főzni.

Azonban nem volt ez mindig így. Sőt, talán ma is vannak olyan települések, ahol egyetlen üzlet működik és bizony megtörténhet, hogy gluténmentes lisztet nem forgalmaznak, csak akkor, ha valaki kéri. Mi a teendő ilyen esetekben? Hát vásárolni kell mindenféle összetevőket, amelyeknek a keveréke rendelkezni fog minden olyan tulajdonsággal, mint a hagyományos liszt, kivéve, hogy glutént nem tartalmaz. Miért kell azokkal a tulajdonságokkal rendelkeznie? Nos, ha a lisztből kikerül a glutén, akkor eléggé nehezen lehet belőle bármit is készíteni. Ez a növényi fehérje ugyanis olyan technológiai tulajdonságokkal bír, amelyek azt eredményezik, hogy a liszt egy kis víz hozzáadásával gyúrhatóvá, dagaszthatóvá válik. Sajnos az egyszerű, gluténtól megszabadított liszt ezt a tulajdonságot is elveszíti, aminek következtében szinte használhatatlanná válik, vagyis nem igazán áll össze. Éppen ezért olyan összetevőket kell hozzákeverni, amelyek visszaadják az említett tulajdonságokat, viszont mégsem tartalmaz glutént.

Ezt nevezik gluténmentes lisztnek, amiből természetesen ugyanúgy bármi elkészíthető, mint a rendes lisztből. Igen ám, de nem biztos, hogy mindenféle ételhez mindegyik gluténmentes liszt jó. Megtörténhet, hogy például egy süteményhez bizonyos alapanyagok, amelyekből kikeverték, nem megfelelőek. Aggodalomra semmi ok, ugyanis ma már minden ételkategóriához külön gluténmentes lisztet készítenek, amelyek a boltok polcain általában megtalálhatóak. Így, ha nem akar kísérletezni a keveréssel, akkor ajánlott ezeket beszereznie, amikor vásárol.