Mire jó az üvegház?

üvegház
Üvegház

A modern kor olyan új megoldásokat hozott magával számos területen, amire sokan még csak gondolni sem mertek. Néhány évtizeddel ezelőtt, ki hitte volna, hogy elég lesz pár kattintás és hamarosan házhoz érkezik a kész étel. Az áruházak polcain megszűnik a szezonalitás és az év bármelyik napján kapható akármilyen zöldség és gyümölcs. A globalizáció, a gazdaságok összenyitása hatalmas fejlődést hozott magával, de megvannak ennek az árnyoldalai is. Az élelmiszerek előállítása egyedi módon történik.

A városi ember már elszakadt a természettől, de vidéken jól ismerik a zöldségek termesztésének fortélyait. A szezonális jellegek itt könnyedén kitolhatóak a megfelelő rendszerek alkalmazásával. Az üvegház már régóta ismert komplexum, ahol olyan növényeket tartanak, amelyek nem viselik jól a hazai klímát, főként a téli hideget. A különféle anyagok fejlődésével már nemcsak üvegből, hanem fóliából és polikarbonátból ugyanúgy készülhet ilyen jellegű építmény.

Ezek előnye, hogy zárt környezetet hoznak létre. Általában szükség van egy merev vázra, ami fém vagy fa, majd erre történik meg a különféle anyagok felfogatása. Az üvegházak előnyeiről bővebben olvashatsz még a Profibarkács weboldalán. Említésre méltó, hogy ezen zárt terekben szabályozhatóvá válik a hőmérséklet, páratartalom, olykor még a fény is. A professzionális üvegházakban gyakori a széndioxid befújás, hogy erőteljesebb fejlődést biztosítsanak a növényzetnek. A kiskertekben használt leginkább fólia vagy polikarbonát házak ezzel szemben arra szolgálnak, hogy a kora tavaszi és a késő őszi fagyok kártételét fogják vissza.

Ilyen formában a szezon hamarabb kezdhető és kitolható több hónappal. A melegebb és párásabb környezetben a növények remekül érzik magukat és nagyobbra nőnek, ízletesebb termést hoznak. Bár a locsolást muszáj rendszeres időközönként megoldani, a plusz befektetés visszahozza az árát. Az üveg és fóliaházak többféle méretben állnak rendelkezésre, így maximálisan igényre szabhatóak és még a kisebb udvarokban is helyet kaphatnak. Megfelelő szigetelés és minimális plusz fűtés mellett, télikertként működhetnek.