Az önkéntes nyugdíjpénztár jelentése – Mit érdemes róla tudni?

önkéntes nyugdíjpénztár
Önkéntes nyugdíjpénztár

Szinte mindenki jól tudja, hogy fontos dolog megtakarításokat tartani, hiszen ezek biztosítják azokat az időszakokat, amikor a megszokott bevételek valamilyen oknál fogva nem jönnek. Az aktív kereseti időszakban például megeshet, hogy valakit elbocsájtanak vagy megszűnik a munkahelye. Ilyenkor, ha nincs semmilyen tartalék és csak egyik hónapról a másikra él az ember, úgy mielőbb munkát kell találnia, különben komoly problémák alakulhatnak ki. Ha van némi félretett pénze, úgy nem lesz baj az átmeneti időszakkal.

Valami hasonló van a nyugdíjkorhatár elérése után. Bár az állam a befizetések alapján kiszab bizonyos mennyiségű összeget, de gyakran ez közel sem elég. A megélhetés egyre nehezebb, ahogy a gazdaság állapota romlik. A költségek egyre jobban nőnek és az infláció folyamatosan viszi el a meglévő bevételek értékét. Az öngondoskodás tehát számos előnnyel bírhat, ami a későbbiekben megkönnyíti az életet. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy államilag támogatott öngondoskodási forma.

Voltaképpen olyan befektetésről van szó, ami teljesen az igényekhez szabható. Már 1993-óta működik, de csak 1998-tól vált igazán közkedvelté. Összesen 32 pénztár létezik, amiből 21 nyílt, így azokba bárki beléphet. Adójóváírással támogatja az álam, de fontos tudni, hogy független attól. Ilyen formában nem kell félni, hogy bármilyen módon hozzányúl valaki a megtakarításhoz. Egyéni és munkáltatói befizetések keretében ugyanúgy működhet. Többféle portfólió áll rendelkezésre, amelyek között egyszer kell jól választani és akkor a későbbiekben már nem lesz más teendő, csak fizetni az előre meghatározott összegeket.

A használata rugalmas, mivel az első 10 évben nem lehet hozzájutni a betéthez, de ezt követően a felhalmozott költségek már kivehetőek. Olcsó, ami bizonyos tekintetben jó, mert megszorult helyzetben sem lehet baj a fenntartásával, viszont kisebb a motiváltság a befizetések irányában, ami miatt lassabban gyűlik az összeg. A grantis.hu weboldal szakemberei örömmel állnak rendelkezésre, az elvárásokhoz igazított önkéntes nyugdíjpénztár megtalálásához.