Hőcserélő működése: a legfontosabb tudnivalók

A szellőztető szerkezetek megfelelő megtervezése, beüzemelése, illetve a karbantartása és a tisztítása is elengedhetetlen ahhoz, hogy azokat huzamosabb ideig jól lehessen használni. A szellőztető rendszerek tervezése során tudni kell, hogy a mai modern hővisszanyerős modellek több komponensből épülnek fel. Ott vannak a légcsatornák, a hangcsillapítók, a rácsfogadók, a szelepek, a rácsok, az automatika elemek és ugye a hővisszanyerő masina. A szellőztető rendszerek tervezéséhez elengedhetetlen a szakértelem, ezért ezt mindig egy épületgépész mérnök végzi.

A szerkezetek beüzemelésénél már egy picit más a helyzet. Ez azért annyira lényeges, mert ugye a hangolás nélkül a világ legdrágább orgonája is rosszul működik, illetve hamisan szól. A szellőztető rendszerek beállításakor a működéshez megtervezett értékeket kell alapul venni. A szakértők szerint, 5 évente kötelező a takarítás, karbantartás is. Legtöbbször a munkát végző szakemberek egy direkt erre a célra megtervezett takarító készletet alkalmaznak. Ezáltal ez a művelet hamar, biztonságosan megoldható.

Minden ehhez kapcsolódó szolgáltatást biztosítja az Energetika 2020 cég. A vállalkozás oldalára látogatva, a hőcserélő működése témakörön belül is sokat lehet olvasni. Ennek a berendezésnek a legfontosabb szerepe, hogy a hidegből meleget csináljon. Illetve, ha arra van szükség, akkor ezt a folyamatot fordítva is el tudja végezni. Ezek legtöbbször hőszivattyúknál, távfűtésnél, kazánoknál, klíma berendezéseknél alap követelménynek számítanak. Ezért sem mindegy, hogy milyen a hőcserélő működése.

Hogyan is megy ez végbe nap mint nap? Nos, a forró klímagáz áramból átadja a hőt a hideg víznek a hőátadó falon keresztül, amely megakadályozza a két folyadékáram keveredését. A hőcserélő működése csak akkor biztosított ideális módon, ha az karban- és tisztán van tartva. Legfőképp a vízoldat tisztántartásáról kell gondoskodni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy itt is, akárcsak a mosó- és mosogatógépeknél a vízkő és egyéb a vízben levő apró szennyeződések a hőcserélő eldugulását okozhatják. A hőcserélő működése ekkor leállhat vagy nem lesz kielégítő.