A szemszárazság veszélyei – Ha ezeket a jeleket észleled, érdemes orvoshoz fordulnod!

Nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, hanem hosszútávon súlyosabb problémákhoz is vezethet, amik befolyásolhatják a látást és az életminőséget. Professzionális szemszárazság kezelésre időpontot ITT érdemes kérned (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.). A rendellenesség kialakulásának az elsődleges oka az életkor előrehaladtával együtt járó könnytermelés csökkenése.

Más tényezők is előidézhetik, például a számítógép előtti hosszabb ideig tartó munkavégzés vagy egyes gyógyszerek. A kiszáradás miatt a szem vörös és érzékeny lesz, ami negatívan befolyásolja a mindennapi tevékenységek végzését. A könyvfilm hiánya vagy instabilitása miatt a látás homályos lehet. Ez különösen zavaró olvasás közben vagy számítógépes munka során.

A szemfelszín szárazsága növeli a fertőzések kockázatát, mivel a könnyek antibakteriális hatással bírnak. Ha tartósan fennáll ez a kellemetlen állapot, akkor kialakulhat az úgynevezett száraz szem szindróma, ami hosszantartó kezelést és gondozást igényel. Ezen kívül a keratitis, vagyis a szaruhártya gyulladásának a kockázatát is növeli.

A szemszárazság leggyakoribb tünetei

Az egyik legnyilvánvalóbb jel nem más, mint az égő érzés, ami akár fájdalommal is járhat. Gyakori a viszketés is, ami szintén kellemetlen és a szem dörzsölési késztetéséhez vezet. Homályos látást is előidézhet, különösen távoli vagy közelben végzett tevékenyég során. A kiszáradt szemfelszín kipirosodik, sőt, a szemkapillárisok is kitágulhatnak.

Gyakran kíséri a szemhéjak duzzanata, ami további kényelmetlenségeket okoz. Ha ezeket a tüneteket észleled, akkor mihamarabb fordulj szakemberhez, még mielőtt komolyabb probléma alakulna ki. Léteznek hatékony szemcseppek, amelyek enyhítő tulajdonságúak és segítenek pótolni a szem természetes könnyfilmjét. Fontos, hogy olyan készítményt használj, ami nem tartalmaz konzerváló szereket, mert azok hosszútávon irritációt okozhatnak.

Azok, akik hosszabb ideig dolgoznak számítógép előtt, sűrűn tapasztalják az említett tüneteket. A szakemberek rendszeres pihenőidőket és a 20-20-20 szabály alkalmazását javasolják. Ez azt jelenti, hogy minden 20 perc munka után nézz el legalább 20 másodpercre minimum 20 láb távolságba.

Házi praktikák szemszárazság ellen

Végezhetsz különböző gyakorlatokat a szem rugalmasságának fenntartása érdekében. Kifejezetten hatásos lehet a szemkörzés vagy a távoli és közeli tárgyak fókuszálása. A párásítók vagy a párásított levegő sokat segíthet a hidratálásban. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő vitaminok biztosítása hozzájárulhat a tökéletes látás fenntartásához.

Érdemes növelni az Omega-3 zsírsavak bevitelét. Be kell iktatni az étrendbe a lazacot, a diót, a len- és a chiamagot, mivel ezek bővelkednek benne. Semmiképpen nem szabad megfeledkezni a kellő mennyiségű vízfogyasztásról. Az éjszakai szemfedő segíthet megelőzni a nedvességvesztést.

A kamilla vagy zöldtea hűtött filtere nyugtatja a szemet. A széllökések negatívan befolyásolják a szemszárazságot, ezért javasolt légmentesen záró szemüveget viselni szeles időben. Ha megfogadod az említett tanácsokat, akkor valószínűleg rövid időn belül meg fog szűnni a probléma.”