Így segíthet rajtad egy jó gyógymasszázs

A terápiás eljárás rengeteg egészségügyi előnnyel járhat. A Gyógytornászom rendelő szerint „a gyógymasszázs alkalmazható elő- és utókezelésként is.” A masszőr eltérő technikákat alkalmaz minden esetben az izmok és a szövetek kezelésére. Ezek segítenek enyhíteni a fájdalmat, csökkenteni a stresszt, javítani a vérkeringést és relaxációt biztosítani.

A hosszabb ideig tartó ülő vagy álló pozíciók és az intenzív edzések, esetleg a fizikai munka következtében az izmok gyakran merevvé válnak és elveszítik a rugalmasságukat. A rendszeres masszázs által visszaállítható és fenntartható az izmok természetes tónusa és mozgékonysága. Immunerősítés céljából is kitűnő alternatívát jelent.

Stimulálja a test gyógyító mechanizmusait és támogatja a betegségek elleni küzdelmet. A relaxáció és a stresszcsökkentés által megelőzhető az immunrendszer leterheltsége és legyengülése. Nemcsak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz. A masszázs kifejezetten jó hatással van a hangulatra és a mentális jólétre. Csökkenti az alvásproblémákat és javítja az érzelmi stabilitást.

A gyógymasszázs típusai

A különböző eljárások során többféle megközelítést alkalmaznak a fizikai és a mentális egészség javítására. Az egyik legismertebb és leggyakrabban igényelt masszázsforma a svéd. A célja az izmok lazítása és a test teljes relaxációja. Az eljárás során alapvetően simító, dörzsölő, gyúró és ütögető mozdulatokat alkalmaz a szakember, hogy oldja a feszültséget, serkentse a vérkeringést és növelje az izmok rugalmasságát.

A mélyszöveti masszázs szintén gyakran alkalmazott. Az elsődleges célja nem más, mint a fájdalom és az izomfeszültség enyhítése, valamint a test mozgékonyságának javítása. A masszőr ebben az esetben erőteljesebb nyomást és intenzívebb masszírozást végez a problémás területeken.

A sportolóknak külön masszázsformát fejlesztettek ki, ami segíthet az edzés utáni regenerációban és az izomlazításban. Gyakran kombinálják a svéd és a mélyszöveti technikákkal. A terápia során azon helyek kerülnek fókuszba, amelyek a leginkább igénybe vannak véve a sporttevékenységek alkalmával.

További lehetőségek a regenerálódásra

A thai masszázsról valószínűleg már mindenki hallott. Ez egy hagyományos terápiás eljárás, amit sokszor földön fekve végeznek és magába foglalja a passzív nyújtást, az akupresszúrát, illetve az ízületek manipulációját. Fő célja az energiapontok megnyitása és az energiabillentyűk szabályozása a testben, valamint az ízületek mobilitásának növelése.

A reflexológia egy olyan masszázstechnika, ami a láb és a kéz reflexközpontjainak kezelésére összpontosul. Az elmélete szerint a láb és a kéz különböző részeihez kapcsolódó nyomáspontok összekötésben állnak más testrészekkel és szervekkel. A reflexológia segít a test egyensúlyának és egészségének a javításában.

A lomi-lomi egy hawaii eredetű eljárás, ami a test, a lélek és az elme harmonizálását célozza meg. Oldja a stresszt és hatékonyabb relaxációt tesz lehetővé. Gyakran rituális és spirituális elemeket is tartalmaz. A shiatsu az akupresszúra elveire épül. Eredményes lehet az energiapályák aktivitásában és az energiacsatornák szabad áramlásának biztosításában.