Hogyan zajlik a cserepeslemez felhelyezése?

cserepeslemez
Cserepeslemez

Régi tető felújításánál vagy teljesen új szerkezet építésénél ugyanúgy fontos figyelni a részletekre. Első és legfontosabb az előkészítés alapos elvégzése. Ezt jobb, ha megelőzi a precíz tervezés. Bár bele lehet vágni a kivitelezésbe minden elképzelés nélkül is, gondolván, hogy majd kialakul a végső kép, de a hatékonyságot nagyban növeli, valamint a költségeket is csökkentheti, amennyiben előre minden cél le van fektetve.

A váz vagy a tartószerkezet az elsődleges. Ez készülhet fából vagy fémből. Ez utóbbi inkább, ipari, mezőgazdasági, vagy melléképületeknél szokott előtérbe kerülni. Lakóházaknál többnyire fát használnak tartógerendák, szarufák, majd pedig lécek formájában. A lécezés az utolsó lépés, ami alá kerül többnyire a szigetelő és párazáró fólia. Itt kell eldönteni, hogy milyen fedőelemek kerülnek fel, ugyanis azok paramétereihez lesz igazítva a lécek sűrűsége.

A hagyományos cserepeken túl, egyre inkább kedvelté vállnak a fémből készült lemeztípusok, mivel jelentősen könnyebbek és a felszerelésük is gyorsabban megoldható. A Pascal szerint a cserepeslemez felhelyezése gyakorlatilag megegyezik a trapézlemez vagy a hullámlemez felrakásával. Itt általában 400 mm távolságot kell tartani a lécek között. A panelek felhelyezése mindig merőlegesen történik az ereszcsatornához viszonyítva. Oldalról érdemes kezdeni az egyik végpontból. A saroklemez profil telepítését követően, egymást átlapolva történjen a felrakás és minden elem legyen csavarokkal rögzítve.

Ha vágásra kerül sor, akkor azt mindig a földön kell elvégezni, stabil helyzetben. A tető legmagasabb pontjára a gerincelem kerül, ami teljes fedést biztosít a lemezeknek. A szegélyeknél, kiugrásoknál mindig történjen meg a megfelelő elem beillesztése. Ilyenek lehetnek az Omega profil, párkánylemez, szegélylemez, U-profil, vízvető. Amennyiben minden célszerűen és lépésről-lépésre halad, akkor a kívánt végeredmény nem marad el és a kivitelezést követően már csak az esetenkénti karbantartásra lesz szükség, hogy évtizedeken át kiszolgálja az igényeket a tetőszerkezet.