Ezért fontos autósként tudnod a bonus malus besorolásról

bonus malus
Bonus malus

A gépkocsi tulajdonosoknak nagyon fontos tudniuk, hogyan működik a kötelező biztosítással összefüggő bonus malus besorolás, hiszen részben ettől függ, hogy mekkora biztosítási díjat kell fizetniük. A www.biztoshely.hu weboldalon erre bővebben is kitérnek. Ebből megtudhatod, hogy a bonus rendszerben díjkedvezményekben lehet részed, míg a malus fokozatban többletdíjat kell fizetned.

Biztosítóktól teljesen függetlenül, a bonus malus rendszer minden társaságnál egyformán működik, nem a biztosító határozza meg, hogy melyek azok a KGFB biztosítások, amelyek a rendszerbe sorolhatóak, hanem egy ide vonatkozó rendelet szabályozza ezt. Ez a rendszer kiterjed személyautókra, autóbuszokra, teherautókra, vontatókra, motorkerékpárokra és mezőgazdasági vontatókra kötött kötelező biztosításokra egyaránt. Kivétel ez alól csak a lassú jármű, illetve a segédmotoros kerékpár.

Ha nem ismered a bonus malus besorolásodat, akkor minél előbb pótold, hiszen a kötelező biztosítás megkötésekor az adott biztosítónak meg kell adnod minden szükséges adatot, ami befolyásolhatja ezt a fokozást. Amennyiben biztosítót váltasz, akkor a felmondással egyszerre célszerű levélben kérned az előző társaságtól, hogy küldje el a jelenlegi bonus malus besorolásodat. A következő szerződés megkötésénél pedig már a megadott adatok között tudod ismertetni ezt az új biztosítóval. Annak érdekében, hogy ezen a téren még véletlenül se essék tévedés, manapság már ezt a besorolást a központi nyilvántartóból is meg lehet tudni.

A biztosítótársaságok is gyakran élnek ezzel a lehetőséggel, így ellenőrzik új szerződéskötés során az ügyfél bonus malus fokozatát. Ebben a témában minden fontos tudnivalót megismerhetsz az említett weblapon. Ha kötelező biztosítást akarsz kötni, akkor is jó helyen jársz, ugyanis a Biztoshely biztosítási portálon nagyon gyorsan, zökkenőmentesen megteheted ezt. Nem kell várakoznod, sem személyesen felkeresned egyetlen biztosítót sem, időt és energiát nyerve ezzel. Válaszd a legkényelmesebb lehetőséget!