Amit mindenkinek tudnia kellene a hajszálakról

Bizonyára Ön is észrevette már, hogy naponta hullanak ki hajszálai, ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy hajhullása kóros mértékű lenne. Körülbelül napi 100 hajszál elvesztése még nem jelent problémát, a hajszálaink folyamatos lecserélődése természetes folyamat. Ugyanakkora, ha kopaszodásunk kiterjedt, csak a hajbeültetés lehet a megoldás a problémára.

Hajszálaink leginkább keratinból állnak, csupán pár százalékban tartalmaznak vizet. Két részre oszthatjuk a hajat: a hajgyökérre, melynek része a hajhagyma és a hajszemölcs, valamint az élettelen hajszálra. Egy hajszálon pedig három réteget különböztetünk meg: a hámréteget, a hajkérget és a hajbelet.

Egy hajszál életciklusa a következőképp alakul. A növekedési szakaszban tartózkodik a legtovább a hajszál, ez a fázis akár 6 évig is tarthat. Ebben a szakaszban a hajszálak napi néhány tized milliméter nőnek, közben folyamatos kapcsolatban állnak a vérrel és a különböző sejtes és sejten kívüli folyadékokkal.

A növekedési szakaszt követi az átmeneti szakasz, mikor a haj már nem nő tovább. A hajhagyma ebben a fázisban elsorvad, ugyanis nem jut tápanyaghoz. Ez a szakasz a legrövidebb, két-három hétig tart.

A következő a három hónapig tartó nyugalmi fázis. A hajhagyma elhal, a hajgyökér működése átmenetileg megszűnik. A nyugalmi fázis végén új hajhagyma jön létre, amiből új hajszál kezd el növekedni, az új hajszál pedig kitolja a helyéről a régit. Ez a hajhullás természetes, valamennyiünk életének mindennapos része.

A hajvesztés természetesen lehet kóros is. Ekkor már több hajszálunkat veszítjük el, mint amennyi a helyükre visszanő. Ebben az esetben hajhiányos területek kezdenek kialakulni a fejtetőnkön, amit már csak a hajbeültetés képes megállítani és visszafordítani.

Ha Önnek is kóros mértékű a hajhullása, válassza a hajbeültetést!
Minőségi hajbeültetés csak a HIMG hajbeültetési klinikától!

Forrás: shutterstock.com