A szürkehályog megszüntetése: csakis műtéttel lehetséges?

szürkehályog
Szürkehályog

Sajnos, nagyon sok embert érint a cataracta nevű szembetegség, ami homályos látást, elhalványuló színeket, káprázást, rossz éjszakai látást, kettős- vagy többes látást eredményez. Gyakorlatilag, a szürkehályog a szemlencse elhomályosodását jelenti, amit semmilyen más módon nem lehet kezelni, csak műtéti úton. Dr. Nagymihály Attila is kihangsúlyozza, hogy csakis műtéttel kezelhető a szürkehályog.

A beavatkozást részletes szemészeti vizsgálat előzi meg, aminek során meghatározásra kerül a szürkehályog állapota, illetve az is, hogy fennáll-e egyéb szemészeti megbetegedés. Ugyancsak ennek idején állapítják meg, hogy milyen az az ideális műlencse, ami az adott szem látását tökéletesen képes korrigálni. Ezt ma már a legkorszerűbb számítógépes technológiával tervezik meg. A cataracta operáció rendkívül gyors, évtizedekre visszanyúló múlttal rendelkező beavatkozás. Ennek ellenére, a páciensek mégis félelemmel tekintenek rá.

De nem kellene, mert azon a szemészeten, ahol dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos praktizál, a szakemberek mindent megtesznek, hogy nyugodt körülményeket teremtsenek, amikor a beteg megérkezik. A műtőt és az előkészítés folyamatát úgy alakították ki, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon. Biztonságos beavatkozásnak számít a szürkehályog műtét, amiből évente több mint 18 milliót végeznek el világszerte. Az említett szakorvos több mint 25 év sebészeti és 15 éves klinikai gyakorlattal rendelkezik, pályafutása során 10 ezernél több cataracta műtétet végzett el. Nála biztonságban és jó kezekben érezhetjük magunkat.

A beavatkozás utáni napokban a páciens enyhe diszkomfort érzéssel szembesülhet, felléphet fényérzékenység és könnyezés is, de ezek jellemzően hamar elmúlnak. A látásélesség javulása fokozatos és ingadozó is lehet. Vannak páciensek, akik a műtét után azonnal élesen látnak, de olyan is előfordulhat, hogy a beavatkozás után élesen lát valaki, majd átmenetileg látásromlást tapasztal. Amint átesünk a kellemetlenségeken, életünk végéig örülhetünk a tökéletes látásnak.