A neurológia jelentéséről bővebben

Neurológia
Neurológia

A neurológia fogalmával szinte mindenki találkozott már könyvekben, esetleg filmekben, vagy ha már járt kórházban, akkor ott. Magyarul ideggyógyászatot jelent, azonban nem szabad összetéveszteni az elmegyógyászattal, ugyanis két különböző területe az orvostudománynak. Míg az utóbbi a lelki betegségek kutatásával és gyógyításával foglalkozik, addig az első a központi és a perifériás idegrendszer szervi betegségeit figyeli meg és gyógyítja. Idetartozik az agy, a gerincvelő, az ideg-izom átmenetek, vagyis minden, ami az emberi idegrendszerrel kapcsolatos.

Mikor kell neurológushoz fordulni? Az emberek többsége nem is gondolná, hogy még akkor is ajánlott lenne felkeresni a neurológust, ha folyamatos fejfájás miatt szenvednek, esetleg gondjuk akad az alvással, vagyis alvászavarral küszködnek. Hasonló a helyzet, ha látászavar lép fel valakinél, netán állandóan elzsibbad valamelyik tagja. Az emlékezetzavarokat sem lenne szabad félvállról venni. Amikor a felsorolt rendellenességek jelentkeznek, akkor a legtöbb ember nem fordul szakemberhez, mert úgy gondolja, hogy majd elmúlik. Így csak akkor kérnek segítséget, amikor már súlyossá válik a helyzet, pedig nem lenne szabad könnyelműen közelíteni ezekhez. Nyilván a fent felsoroltaknál sokkal súlyosabb betegségek is vannak, mint például az epilepszia vagy a Parkinson-kór, amelyekkel ugyancsak a neurológia foglalkozik. Sőt, időnként a neurológiai problémák más szervrendszerek betegségeivel is összekapcsolódik.

Ilyenkor a különféle szakterületek orvosainak kommunikálniuk egymással a kezelések megállapításakor. A Duna Medical Center keretén belül, lehetőség van a neurológiai eredetű problémák kezelésére, hiszen a tapasztalattal rendelkező szakorvosoknak minden szükséges eszköz és berendezés a rendelkezésükre áll. Ha már jó ideje fáj a feje vagy a fentiekhez hasonló tüneteket figyelt meg magán, akkor ne halogassa a Duna Medical Center neurológus szakorvosainak felkeresését, hiszen egy vizsgálat csupán 27.000 Ft! Ennél biztosan többet ér az egészsége.