A hasplasztika műtét előnyei és kockázatai

hasplasztika műtét
Hasplasztika műtét

Előnytelen alaki elváltozásokat okozhat a kötőszövet meglazulása, mert a feszességét veszített bőr kidomborodik vagy meggyűrődik a derék és a has területén. Ha ezt megfelelő mozgásformával nem tudjuk megszüntetni, akkor érdemes elgondolkodnunk a hasplasztika operáción, bár több szempontra is figyelnünk kell. Ezt is érdemes figyelembe venni a hasplasztika műtét előtt. Ez a beavatkozás több helyzetben javasolt.

Például akkor, ha a bőr meglazult és veszített a feszességéből, vagy amikor fogyást követően a megnyúlt bőr nem képes visszahúzódni. A szakorvosok ajánlják szülést követően kialakult megereszkedett has esetén, illetve azoknak is, akiket zavarnak a terhességi csíkok vagy a kötényhas. Mint minden sebészeti beavatkozásnak, úgy a hasplasztikának is megvannak a maga kockázatai. Előfordulhat a műtétet követően utóvérzés, savóképződés, savógyülem, gyulladás a sebfelszínen vagy a mélyebb szövetekben, de az is megtörténhet, hogy fonal körüli gyulladás, fertőzés, a vérellátás romlása esetén szövetkárosodás alakul ki.

Elhúzódó gyógyulást, több utókezelést eredményeznek ezek a szövődmények. A műtét területén előfordulhat még átmeneti vagy tartós érzészavar is. Ez néhány hónapig, de akár 1-2 évig is eltarthat. Ne gondoljunk csak a kockázatokra és a rosszra, fókuszáljunk inkább a hasplasztikai beavatkozás előnyeire! Az esztétikai műtéttel megoldhatóak a laza bőrrel kapcsolatos higiéniai problémák, például kiütések, gombásodás vagy bőrfertőzés. Hasplasztikával előnyösebb formájú, kevésbé elődomborodó has alakítható ki, aminek köszönhetően a megjelenésünk is lényegesen szebb lehet, így javul az önértékelésünk.

Javul a páciensek testtartása, megszűnhet a hátfájdalom, kényelmesebben tudunk mozogni a beavatkozás után. Többé nem jelent számukra gondot a cipő felhúzása vagy a hajolás. A tisztálkodás szintén könnyebbé válik. Jár némi kellemetlenséggel ez az operáció, mégis érdemes alávetnünk magunkat, de nem mindegy, hogy kivel végeztetjük el! Dr. Falus György tapasztalt plasztikai sebész, akinek szaktudásában maximálisan megbízhatunk.