A blokknyomtató előnyeiről és hátrányairól

A kereskedelmi és vendéglátói vállalatok pontosan tudják, hogy az ügyfelek és vendégek kiszolgálása után mennyire hatékonyan kell megoldani a számlázást, hiszen erre senki sem szeret várni. Nem hiányzik hát egyetlen létesítményből sem a blokknyomató, ami a lehető leggyorsabbá és leginkább költséghatékonnyá teszi ezt a procedúrát.
De hogyan is működik a POS nyomtatóként is ismert berendezés? A blokknyomtató működési elve megegyezik a direkt termál technikára alapuló címkenyomtatóévál. A POS nyomtató nyomtatófeje egyes pontokban a nyomatkép szerint hőt ad át a direkt termál hőpapírnak, aminek a hatására a kellékanyagban lévő tinta aktiválódik és megjelenik a nyomat.

A hőpapíros blokknyomtató egyik nagy pozitívuma, hogy a mátrix nyomtatóval ellentétben, már nem kell a hőpapíron kívül semmilyen kellékanyagra, tintára vagy festékszalagra pénzt költeni. Milyen technológiájú nyomtatók terjedtek el manapság? Nos, a kezdetekben a már említett mátrix technológiára épülő produktumok voltak felkapottak.
A nyomtatáshoz többpéldányos papír tekercsre és festékszalagra volt szükség. Manapság azonban ezekkel csak kevés helyen lehet találkozni.  A mátrix blokknyomtatókat a direkt termál készülékek váltották le, amelyek jelentősen gyorsabban és kedvezőbb költségekkel készítik a blokkokat, számlákat, szállítóleveleket.
A technológia és ezzel együtt a blokknyomató egyetlen negatívuma, hogy huzamosabb ideig a bizonylatot hő hatásnak nem lehet kitenni, mivel elszíneződik. Ami itt említést érdemel, hogy a direkt termál blokknyomtató csakis fekete színben tud nyomtatni, színátmenetek nélkül. Még többet meg lehet tudni a különféle termékekről a dunasp.hu oldalon.