A benzinkút üzemeltetés előírásai, szabályai

A mobil töltőállomás számtalan cégnek a legjobb üzemanyag tároló berendezést jelenti. Miért? Mert a mobil gázolajkút olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amiket egy fix állomás nem tud megadni. Ott van ugye az a tény, hogy ezt direkt arra fejlesztették ki, hogy ezzel főként a dízelt, benzint kis mennyiségben lehessen szállítani egyik helyről a másikra. A kis mennyiség alatt 200-3000 liter közötti űrmértéket kell érteni. A mobil gázolajkút csakis akkor tudja maximálisan ellátni a feladatait, ha annak a kialakítása teljes mértékben megfelel az érvényben lévő a Veszélyes Áruk Európai Szabályzatában található előírásoknak.

A kialakítását illetően, a mobil gázolajkút egy szállítható fém raklapra erősített, elektrosztatikus porfestékkel festett, olajálló lakréteggel bevont és előzetesen homok fúvott berendezés. Ez épp úgy alkalmas másod, mint harmad osztályú tűzveszélyes, folyékony üzemanyag szállítására. Az eszköz tartóssága annak köszönhető, hogy ez a speciális Fe 360B szénacélból készül és 2,5 mm-es vastagsága. Ez több egységgel is rendelkezik. Gondolni kell itt a raklapra, ami rögzíthető, törésbiztos vázzal, a két emelő fülre és a peremes búvó nyílásra. A fix üzemanyagkút megvásárlásakor sokaknak eszébe jut a kérdés, hogy mivel is járhat a benzinkút üzemeltetés napi, havi és éves szinten? Nos, ugye a benzinkút üzemeltetés tekintetében az első és talán a legfőbb szempont, hogy az adott, rendelkezésre álló terület egyáltalán ideálisnak minősül-e erre a feladatra.

Szem előtt kell tartsa az ember, hogy ez a fajta projekt veszélyes anyagok, fokozottan tűz és robbanás veszélyes anyagok kezelésével jár együtt. Ezért nagyon szigorú jogszabályok írják elő egy benzinkút létesítési feltételeit, elhelyezési és védő távolságait és a a telepítendő berendezések műszaki megfelelőségét. A benzinkút üzemeltetés ilyen értelemben nem egy egyszerű feladat. A tulajdonosnak tehát maximálisan tisztában kell lennie a szabályokkal és törvényekkel. Kiemelten fontos, hogy a létesítés, majd később a használatba vétel és a benzinkút üzemeltetés is ezeknek megfelelően történjen.