Szürkehályog műtét után mikor tisztul ki a látás?

A szemünk világának elveszítése egyenlő a hétköznapi teendőink ellehetetlenítésével. Sajnos még a legteljesebb odafigyelés, körültekintés mellett is hiba léphet fel a „gépezetben” és megbetegedhetünk. A látószervi betegségek körében az egyik leggyakoribb rendellenesség a szürkehályog, ami bárkinél kialakulhat, kortól és nemtől függetlenül. Hála a modern orvostudománynak, ma már a szürkehályog gyógyítása is rutineljárásnak számít.

A gyógyulás egyedüli módját a lézeres szemműtét szavatolja. Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos szerint a szürkehályog műtét után a látásélesség kialakulása és véglegesedése akár több hetet is igénybe vehet, de már a műtét másnapján is sokkal élesebben lehet látni. Maga a műtét sem igényel sok időt (alig 10 percet), emellett pedig teljesen fájdalommentes. Dr. Nagymihály Attila 25 év szakmai tapasztalatával a háta mögött a lehető legminőségibb ellátásban részesíti a pácienseket, akiknek viszont a minél hatékonyabb regenerálódásért bizonyos szabályokat érdemes betartani a műtét után.

Természetesen ezek a javaslatok nem kívánnak lehetetlen áldozatot a részünkről, mégis érdemes előzőleg felkészülni a megváltozott körülményekre és úgy alakítani, tervezni a mindennapjainkat. Az első és legfontosabb szabály a műtéti terület megfelelő védelme, kímélése. A műtét után a szemet, szemkörnyéket nem érheti víz legalább 3 napig, a hölgyeknek pedig a sminkeléssel is várniuk kell, minimum 2 hetet. Érdemes a hajmosással is várni 1 hetet, a samponhasználattal pedig minimum 1 hónapig legyünk nagyon óvatosak.

Ne emeljünk néhány kg-nál nehezebb súlyokat 1 hónapig. Bár a látásélesség már a műtét másnapján sokkal jobb, azok, akik rendszeresen vezetnek, 1-2 hetet várjanak, mielőtt újból volán mögé ülnek. A páciensek tapasztalatai összecsengenek: a látásélesség már az első héten összehasonlíthatatlanul minőségibb, mint a műtét előtti időszakban. Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos és szürkehályog specialista véleménye szerint, a végleges látásélesség 6 hét után áll be.