Miért kell nyugdíjbiztosítást kötni? Milyen előnyökkel jár?

Minden családban vannak nyugdíjas személyek, tehát mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy akár még több évtized ledolgozott munkaidő után sem élnek gondtalanul az idős hozzátartozóink. A legtöbben megpróbálunk valahogyan segíteni nekik, de közben gondolatainkban ott van a kérdés, hogy mi vajon milyen jövedelemből kell majd gazdálkodjunk idős korunkban, illetve mit tehetünk ennek a helyzetnek az elkerülése érdekében? Több ok miatt is érdemes időben foglalkozni a nyugdíjbiztosítás kérdésével.

Nincs könnyű dolgunk, ha a számunkra legjobbat szeretnénk kiválasztani a nyugdíjbiztosítások közül. Ezért tanácsos szakembertől segítséget kérni, hiszen ma Magyarországon 12 biztosító kínál 54 nyugdíjbiztosítást és 1 biztosítón belül is, 10-15 vagy akár még több eszközalapból választva kell összeállítanunk a portfóliót, ami várhatóan a legjobban dolgoztatja majd a pénzünket. Ez tulajdonképpen egy hosszú távú, akár évtizedeken át tartó vagyonépítést jelent.

Több előnnyel is jár ez a sokoldalú, állam által támogatott öngondoskodási forma, ezért jelent ideális választást mindenkinek. Egyik előnye az adó visszatérítés, mert ebben az esetben a befizetések után 20%-os, de legfeljebb 130 000 forintos adó visszatérítést lehet igényelni évente a személyi jövedelemadóból. A nyugdíjvagyont gyarapítja ez az összeg is. A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás a három közül az egyetlen olyan öngondoskodási forma, ami nem a mindenkori nyugdíjkorhatár elérésekor válik hozzáférhetővé, hanem a lejárata a szerződéskötéskor érvényes nyugdíjkorhatár.

Ez azért nagyon jó lehetőség, mert minden jel arra mutat, hogy a felosztó-kirovó állami nyugdíjrendszer fenntartásához szükség lesz a nyugdíjkorhatár kitolására. Továbbá, akkor is felhasználhatóvá válik a félretett pénz, ha legalább 40%-os rokkantságot állapítanak meg a biztosítottnál, vagy a lejárati idő előtt meghal. Kiegészítő biztosítások közül is választhatunk, így felkészülhetünk az időskori egészségügyi kihívásokra is. Tehát, alaposan át kell gondolni a lehetőségeket!