Dupla üvegezésű műanyag ablak – Miben más és mik az előnyei?

Építkezésnél és lakásfelújításnál gyakran felvetődik a kérdés, hogy dupla vagy tripla üvegezésű ablakokat érdemes választani. Bármelyik típus mellett döntünk is, a megfelelő műanyag ablakprofilra van szükség, ami elegendő helyet biztosít az extra üvegrétegeknek, illetve hosszútávon megbirkózik ezek súlyával.

A veka.hu weboldalon bővebben is kifejtik a műanyag profil fontosságát a többrétegű üvegezésnél. A dupla üvegezésű nyílászárók esetében a hagyományos ablaküveg helyett, extra hőszigetelő üvegréteget építenek be az ablak profiljába, ami egyrészt megnöveli a nyílászáró tömegét, de ugyanakkor a szigetelési teljesítményét is.

Érthető módon, ez drágább megoldásnak számít, azonban a dupla üvegezésű ablakok magasabb kezdeti ára hosszútávon megtérül a megtakarított fűtési költségek révén. Éppen ezért nem meglepő, hogy sok magyar háztartásnál, ahol többrétegű műanyag ablakkal törekednek az energiamegtakarításra, ez népszerű megoldásnak számít. Tehát mindenképpen célszerű megfontolni az ilyen nyílászárók beszerzését.

Mi adja a hőszigetelési teljesítményt?

Érdemes tudni, hogy a többrétegű üvegezés esetében nem az extra üvegrétegek járulnak hozzá a nagyobb hőszigetelési teljesítmény eléréséhez, hiszen a hőveszteség csökkentéséért az üvegrétegek közt lévő nemesgáz (argon vagy kripton) felel. Viszont ennek elegendő helyet kell biztosítani.

Nem szabad csak egyszerűen egymásra pakolni az üvegrétegeket, mert az semmiben sem különlegesebb egy átlagos ablaknál! Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, kizárólag megbízható forgalmazótól érdemes vásárolni. Dupla és tripla üvegezésre egyaránt alkalmasak a VEKA piacvezető ablakprofil gyártó cég termékei.

A nyílászáró piacon ezek képviselik a legmagasabb minőséget. Kijelenthető, hogy egy szakszerűen beállított többrétegű VEKA ablak akár 50 évet is kibírhat minimális karbantartás mellett. Célszerű felvenni a kapcsolatot a vállalkozással a weboldalon keresztül, ha többrétegű műanyag ablak megvételét és beszerelését tervezzük, mert ennek a termékei hosszútávon sem fognak csalódást okozni.

Mikor válasszak dupla üvegezésű ablakot?

A dupla üvegezésű műanyag ablakoknak több előnyük is ismert. Egyértelmű pozitívum az alacsonyabb ár, ami nagy segítség lehet a legtöbb magyar családnak. Bár ezek nem képesek olyan nagymértékben csökkenteni egy ingatlan fűtési költségeit, mint a tripla üvegezésű társaik, remek lehetőséget biztosítanak az olcsóbb megoldásra.

Továbbá, akkor is előnyös a dupla üvegezésű ablak, ha régebbi épületre kerül, mert ezek súlya kisebb, mint a tripla üvegezésű változatoké, a régi falak pedig nem feltétlenül képesek megbirkózni az extra üvegrétegek súlyával. Meg kell azt is jegyezni, hogy a több rétegből adódóan, a dupla üvegezésű ablakok körülbelül 15%-kal redukálják az üvegfelületeken keresztül beérkező természetes fény mértékét.

Ez az arány a tripla üvegezésű nyílászárók esetében akár 35% is lehet. Lényeges tehát alaposan tájékozódni a műanyag ablakok felől, és csak aztán meghozni a döntést arról, hogy milyet fogunk beszerezni. Az elhatározás hosszú időre szól.