Ahol jutányosak a szén árak

Sokféle tüzelőanyag áll rendelkezésre, ezért nem okozhat gondot annak a kiválasztása, amelyik a leginkább megfelel az igényeknek. Mostanság a reneszánszát éli a lignit, amelyik sokaknál a legkedveltebb tüzelőanyagnak számít. Mit kell erről tudni?

Nos, a lignit a legfiatalabb barnaszén, aminek a szerkezete még erősen fás, kagylós törésű. Az anyag fűtőértéke legjobb esetben 12 MJ/kg, de inkább a 6-8 MJ/kg közötti érték az elterjedtebb, főleg a magas nedvesség és hamutartalom miatt.

Azonban ez jelentősen növekedik, ahogy a nedvességtartalma a természetes száradásnak köszönhetően csökken. A száradást a gyártási folyamat során, a feldolgozás, tárolás garantálja. Ezért, ha valaki egy cégtől rendel, meg kell győződjön arról, hogy a szárítás megtörtént, és ezért a kapott lignit jobb fűtőértékkel rendelkezik.

A lignit egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy nagymennyiségben nem túl vastag takaróréteg alatt található. Emiatt pedig egyszerűbben kinyerhető külfejtéssel. Ennek is köszönhető a kedvezőbb ára. A Mátra-Brikett Kft. hazánkban régóta foglalkozik ennek a forgalmazásával, és nem mellesleg itt a szén árak is elfogadhatóak.

Ugye ezt a tüzelőanyagot nem kell senkinek sem bemutatni. Napjainkban egyre inkább visszanyeri a régi helyét a népszerűségi listán, még úgy is, hogy a zöld, természetbarát energiaforrások a divatosabbak. Magyarországon is előtérbe került több bezárt szénbánya újranyitása.

Sokaknak az is nagy előny, hogy a szén árak reálisak. A megújuló népszerűsége annak is köszönhető, hogy megjelentek a profi automata kazánok. Azonban a nagyon modern, legújabb fűtési technikák sok családnak nem elérhetők a magas bekerülési költség miatt.

Persze az egyszerűbb, olcsóbb, a szén tüzelésére is alkalmas kazánok is remek munkát végeznek, amik a reális szén árak mellett, szintén jó megoldást jelentenek. Az automatikus rendszerű kazánok is ebbe a kategóriába tartoznak.

Ezek olyan berendezések, amikkel mindenki jól jár. A szén árak egyáltalán nem magasak a matrabrikett.hu internetes boltban, ahol épp ezért mindenképp megéri rendelni ebből a termékből, akár nagymennyiségben is.