A sport mediátor számos területen tud segíteni

Manapság a legtöbb tevékenység gazdasági alapú. Legyen az művészet, vagy sport, bármennyire is furcsán hangzik, ezek is a pénz világához tartoznak. Éppen ezért komoly vitarendezési szükséglet van ezen a téren is.

A sport mediátor gyakran tud olyan kérdésekben közvetíteni, amelyeket a felek, maguk nem tudnak megoldani. Gyakran mindketten belobbannak, a saját meglátásukat érzik az egyetlen igazságnak és nem tágítanak e mellől.

Számos részlet nincs pontosítva, és nem is lehet, de amikor a „mi úgy gondoltuk, hogy majd…” érvek jelennek meg és a felek nem tudnak szót érteni, akkor mielőbb szükség volna a sport mediátor közvetítő munkájára. Ugyanis ez hozhatja meg a leggyorsabban és a leginkább költséghatékonyan a mindenki számára elfogadható megoldást.

A sport területén ugyanolyan kemény gazdasági feltételek uralkodnak, mint a cégek esetében. Éppen ezért gyakoriak a személyes, de a cégekéhez hasonló konfliktusok. A sport mediátor feladata, hogy ismerve a sportban uralkodó írott és íratlan szabályokat közvetítsen a vitában álló felek között. A sportegyesületeknek és intézményeknek alkalmazottai vannak, akik ugyanúgy dolgoznak, mint bármely más cégeknél lévő alkalmazottak. Itt is előfordulnak olyan vitás kérdések, amelyekhez a munkaügyi mediátor szaktudása szükséges.

Ilyen esetekben is fontos a pártatlan hozzáállás, hiszen amikor vitás kérdéseket kell megoldani, minden fél érzékeny. A legkisebb gyanú, hogy a mediátor valamelyik félhez húz, is sokat ronthat a helyzeten. A munkaügyi mediátor elsősorban emberi, de szakmai kérdésekben is járatos. Ezért előnyös a jogász, vagy a pszichológusi végzettség.

Gyakran, emberi oldalról oldható meg inkább az adott konfliktus, mert a szakmai gubancokat a jogászok elintézik. A legbonyolultabb, amikor személyes okok is keverednek egy esetbe, mert ilyenkor a munkaügyi mediátor számára a legkevesebbet a törvények ismerete segít. A többszörös sértettség, vagy a személyes érdekek figyelemben nem vétele, a munkaügyi mediátor számára is megnehezíti a felek közötti közvetítést.